Temettü Süreci Nasıl İşler? Temettü Dağıtımı Nasıl Gerçekleşir?

Temettü dağıtım süreci bir şirkette genel olağan bir süreç olarak ele alınmaktadır. Şirketlerin bu konuda yasal olarak uyması gereken 4 ana adım bulunmaktadır. Bu süreçler net olarak tamamlanmadan temettü dağıtımı genellikle gerçekleştirilemez.

Bir şirkete temettü dağıtımının yapılabilmesinin ana 4 unsuru vardır. Her bir adım birbiri ardında sıra ile ilermelidir. Aksi durumda temettü dağıtımını gerçekleştirmek mümkün değildir. Temettü dağıtımı yapmak için ilgili adımları net olarak takip etmek gerekir.

TEMETTÜ SÜRECİ NASIL İŞLER?

Temettünün kararı ve temettünün yatırımcılara aktarılması arasındaki sürede 4 ana işlem gerçekleştirilir. Bu adımların her birinin sağlıklı olarak gerçekleştirilmesi için uyulması gereken adımlar vardır. Peki bir temettü şirketler tarafından nasıl verilir, hangi süreçler takip edilmelidir?

1. BİLANÇO AÇIKLANMASI

Temettünün dağıtılması öncesinde şirketlerin yıllık bilançosunu açıklaması gerekiyor. İlgili bilanço açıklaması sonrasında eğer şirket kar elde etmişse temettü için diğer sürece geçilebilir. Net zarar açıklayan şirketler temettü dağıtamazlar. Temettü genel olarak kar payı dağıtımıdır. Dolayısıyla ortada kar olmadığı için zarar eden şirketler bunu gerçekleştiremez.

İNCELEYİN: Temettü Nedir?

2. YÖNETİM KURULU TOPLANTISI KARARI

Şirketin bilançosunda net kar açıklaması sonrasındaki ilk yönetim kurulu toplantısında temettü için ortak karar alınması ve ilgili maddenin gündeme alınması gerekir. Yönetim kurulu toplantısında ilgili karar için oy çokluğu sağlanması durumunda temettünün dağıtım şekline, dağıtım zamanına ve dağıtım miktarına karar verilmesi gerekiyor. İlgili kararlar yönetim kurulu toplantısında netleştirilmeli ve Genel Kurul’a gündem maddesi olarak aktarılmalıdır. Bu süreç temettünün dağıtılıp dağıtılmaması için en önemli adımlardan bir tanesidir.

3. GENEL KURUL KARARI

Yönetim kurulu toplantısında alınan temettü kararının şirketler için bir bağlayıcılığı yoktur. Ancak şirketlerde genellikle yönetim kurulundan çıkan temettü kararı kabul edilmektedir. Aksi durumda yatırımcılarda ciddi bir güven zedelenmesi ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle temettünün dağıtılması için ilgili esaslar genellikle şirketlerin genel kurulları tarafından kabul edilmektedir. İlgili karar alınmadan temettünün tam olarak netleştiğini ifade etmek mümkün değildir. Genel kurullar ilgili kararı kabul edecek diye net bir pozisyon almanız önerilmez.

4. KAP AÇIKLAMASI

Temettü ile ilgili olan tüm bu süreçler bir küçük yatırımcı tarafından takip edilmesi açısından son derece sorunludur. Küçük yatırımcılar tüm bu süreçleri dışardan bilgi toplayarak öğrenmekte büyük güçlük çekerler. Bu nedenle bir küçük yatırımcı olarak temettü ile ilgili kararları takip etmek için KAP açıklamasına ihtiyaç duyulmaktadır. Şirketlerin ilgili tüm kararlarını Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlama zorunluluğu vardır. Dolayısıyla şirketlerde alınan kar payı dağıtımına ilişkin de bir KAP açıklaması yapılmalıdır.

Şirketler tarafından ilan edilen ilgili açıklamada temettünün tarihi, ne kadar olacağı ve ne şekilde olacağı net bir şekilde yatırımcılara sunulur.

TEMETTÜ DAĞITIMI

Temettü ile ilgili tüm yukarıdaki süreçler tamamlandıktan sonra küçük yatırımcılar ilgili temettü kararı gününden bir önceki gün hisseyi satın alarak temettü almanın şartlarını tamamlar ve temettü almaya hak kazanabilirler. Temettü tarihinde hisseyi elinde tutan yatırımcılar genellikle bu günden 2 mesai günü sonrasında ilgili temettüyü yatırım hesaplarına otomatik olarak alırlar. Bu süreç şirketin para aktarımı sonrasında bankalar tarafından otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Yatırımcıların ilgili hisse senedini temettü gününden bir gün önce satın alması yeterlidir.

Temettü dağıtımı sadece nakit olarak gerçekleştirilmez. Birbirinden farklı birçok temettü türü vardır. İlgili kap açıklamasında bu temettünün dağıtım türü de mutlaka incelenmelidir.

Temettü dağıtımı sonrasında hisse senedinin fiyatı temettünün brüt oranı kadar düşüş yaşamaktadır. Yatırımcılara ise temettü dağıtımı net oranından verilmektedir. İlgili süreç hakkında bilgi için Temettü Dağıtımı Sonrasında Hisse Fiyatı Düşer Mi? rehberini inceleyebilirsiniz.

İNCELEYİN: Temettü Veren Hisseler

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir