Temettü Nedir? Nasıl Alınır? Hemen Öğren!

Temettü borsa yatırımcısının en çok merak ettiği konulardan bir tanesidir. Özellikle hisse senedi alım satımı yaparak borsada yatırım yapan uzun vadeli yatırımcılar tarafından temettü nedir, temettü hesaplama ve temettü nasıl alınır şeklindeki sorular sıklıkla araştırılmaktadır.

Temettü hakkında merak edilen tüm konular hakkında detaylı bilgiler rehberimizde yer almaktadır. Rehberde temettü nedir, temettü nasıl alınır sorularına yanıtlar bulabilirsiniz. Özellikle borsa yatırımına başlayanlar veya başlamak isteyenlerin incelemesi önerilmektedir.

TEMETTÜ NEDİR?

Temettü bir şirketin yatırımcılarına veya ortaklarına dağıtmak üzere elde ettiği karı temsil eder. Temettü genellikle halka açık şirketlerde gerçekleştirilen bir işlemdir. Dolayısıyla borsalarda yer alan şirketlerin; belirli bir dönemde (3 ay – 6 ay – 1 yıl) elde ettiği net karın şirketin genel kurulu tarafından kabul edilen bir miktarının veya tamamının şirketin hisselerine sahip olan yatırımcılara veya ortaklara dağıtılmasıdır.

Türkiye’de mevcut olan Borsa İstanbul’da faaliyet gösteren şirketler genellikle 3 aylık veya 1 yıllık periyotlarda hisselerini elinde bulunduran yatırımcılara kar payı dağıtırlar. Kar payı literatürde temettü olarak adlandırılmaktadır.

TEMETTÜ TÜRLERİ NELERDİR?

temettü almak

Temettüler dünyanın hemen hemen her noktasında 2 farklı şekilde dağıtılmaktadır.

Temettü Türleri:

  1. Nakit
  2. Hisse Payı (Bedelsiz Hisse)

1. Nakit

Temettü dağıtımı şirketlerin genel kurulları tarafından onaylanmaktadır. Bu süreçte temettünün nasıl dağıtılacağına da karar veriliyor. En çok tercih edilen temettü dağıtımı ise genellikle nakit şeklinde gerçekleştirilmektedir.

Şirket temettüyü nakit olarak dağıtmak istediği vakit; şirketin hisselerine sahip olan her yatırımcının ilgili yatırım hesabına hak edilen temettü oranında nakit para yatırmaktadır.

Örneğin, A şirketi hisse başına 20 kuruş temettü dağıtmak için karar almış olsun. Şirketin hissesini elinde bulunduran yatırımcının hesabına hisse başına 20 kuruş nakit ödeme yapılır. 100 hisse senedi lotu için 20 TL.

2. Hisse Payı

Piyasalarda bu temettü dağıtımı işlemi Bedelsiz Hisse olarak da adlandırılabilmektedir. Şirketin belirli bir dönemde kar etmesi durumunda yönetim kurulunun teklifi ve genel kurulunun onayı sonrasında; temettünün hisse payı olarak dağıtılmasına karar verilmesi durumunda şirket her bir hisse için belirlenen oranda ek hisseyi yatırımcıya ücretsiz olarak dağıtır.

Örneğin, 1 Şirketi hisse başına yüzde 2 bedelsiz hisse dağıtma kararı almış olsun. Şirket bu durumda elinde her bir hisse barındıran yatırımcıya ekstra olarak yüzde 2 hisse daha ücretsiz verir. Bu durumda 100 hisse senedine sahip olan bir yatırımcı ekstra 2 hisse senedi elde eder. İşlem otomatik olarak yatırım hesabınıza aktarılır. İşlem sonrasında borsadaki hisse sayınız 102’ye çıkar.

DETAYLI İNCELEYİN: Temettü Türleri Nelerdir?

TEMETTÜ SÜRECİ NASIL İŞLER?

Temettü kararı ve yatırımcılara dağıtım arasındaki tüm süreç genellikle 4 ana viraj ile tamamlanmaktadır. Bu adımlar tüm şirketlerde genellikle aynı süreçtir. Dolayısıyla şirketinizin temettü vermesi için bu 4 sürecin net olarak tamamlanıyor olması gerekiyor.

1. Bilanço Vermek

Temettü kararının alınması için ilk olarak şirketin yıllık bilançosunu açıklaması gerekiyor. Yıllık bilançolar, Borsa İstanbul’daki şirketlerde genellikle her yılın Ocak ile Mart ayı arasında açıklanmaktadır. Bu bilançoda şirketin net kar açıklaması durumunda sonraki sürece geçilir.

2. Yönetim Kurulu Talebi

Şirketin net kar açıklaması durumunda genellikle şirketlerin yönetim kurulları temettü dağıtılması için öneride bulunmalıdır. Şirketlerin yönetim kurulları tarafından temettü dağıtılması yönünde öneride bulunmadan süreç ilerlemez. Bu işlem genellikle ilgili bilançonun açıklanmasından bir sonraki yönetim kurulu toplantısında ele alınmaktadır. Temettü kararı da bu toplantıda yönetim kurulunun önerisi olarak gündeme alınmaktadır. Unutulmamalıdır ki, şirketler net kar elde etse bile temettü ödemek zorunda değildir. Yönetim kurulu temettü dağıtılmaması önerisinde de bulunabilir.

Yönetim kurullarının temettü önerisinde bulunması durumunda ilgili öneriye temettünün miktarını ve tarihini de ekler. Bu nedenle temettü dağıtacak şirketlerde genel temettü kararları yönetim kurulu toplantılarında belli olur.

3. Genel Kurul Kararı

Yönetim kurulunun temettü dağıtılsın önerisi sonrasında şirketlerde ilgili öneri genel kurula gelir. Genel kurul şirketlerin karar alıcı merkezidir. Dolayısıyla temettü verilmesi için genel kurulun bu konuda net karar alması gerekiyor. Genel kurulda ilgili karar reddedilebilir. Ancak ülkemizde genellikle yönetim kurullarının talebi yüzde 99 oranında aynen kabul edilmektedir.

Genel kurulun ilgili kararı netleştirmesi sonrasında ilgili karar Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanarak ilan edilir.

4. Temettü Ödemesi

Şirketlerin temettü ödemesini içeren KAP açıklamasında, ödenecek net temettü miktarı ve ilgili temettünün ödeme tarihi ilan edilir. Temettü ödemesini almak için şirketin temettü ödemesi için ilan ettiği günden bir önceki seans kapanışında ilgili hisseyi almış olmak gerekiyor. Bu süreçten 2 gün sonra ise temettü ödemesi yatırım hesabınıza gönderilir.

Kısaca, şirket 3 Mayıs 2022 günü temettü tarihi almış olsun. Siz 2 Mayıs 2022 günü (önceki ilk işlem günü) ilgili hisseyi almış olmanız durumunda temettü almaya hak kazanırsınız. İlgili temettü ödemesi de 4 Mayıs 2022 (sonraki 2’nci mesai günü) günü yatırım hesabınıza gönderilir.

DETAYLI İNCELEYİN: Temettü Süreci Nasıl İşler?

TEMETTÜ ALMANIN ŞARTLARI NELERDİR?

temettü nedir

Borsa İstanbul’da yer alan şirketlerden temettü alma işlemi son derece kolaydır. İlk olarak temettü verecek olan hisseleri bulmak için ilgili internet sitemizde yer alan Temettü Takvimi’ne giriş yapın. Burada temettü ödeme tarihi yer alan şirketlerin hisselerini bir gün önceden satın alın. Tüm işlem bu kadar basit.

Temettü ödemesini almak için başka hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Bir önceki gün şirketin hissesini aldıktan ve temettü ödemesinin yapılacağı sabah hisse elinizde bulunuyorsa; temettü 2 gün sonra hesabınıza aktarılmaktadır. Bunun için herhangi ek bir işlem yapmanız gerekmiyor. Tüm süreç şirket ve bankalar arasında otomatik olarak tamamlanıyor.

Temettü almanın tek şartı; hissenin temettü ödemesi yapacağı günden bir gün önce o hisseyi satın almak ve temettü ödemesi yapılacağı sabah; borsanın açıldığı ilk saniyeye kadar o hisseyi tutmaktır. Ardından hisseyi satabilirsiniz. Açılış anında hisse elinizde bulunuyorsa; temettü ödemeniz 2 gün sonra yatırım hesabınıza nakit olarak aktarılır. Elbette unutulmamalıdır ki; temettü veren hisseler, temettü ödemesi yaptıkları gün; temettünün brüt oranı miktarınca düşüş yaşarlar.

Bu bir piyasa fiyatlandırma prensibidir.

Dolayısıyla temettü verimi ne kadar yüksek olursa olsun fark etmez; temettü ödeme sabahında temettünün brüt oranı kadar hisse senedi düşer. Bu işlem otomatiktir. Ancak Borsa İstanbul’da yer alan ve temettü veren hisseler genel eğilim olarak yıl içerisinde ilgili temettü miktarından daha fazla potansiyel taşımaktadır. Bu nedenle hisseyi kısa vade yerine uzun vade tutmak; temettüyü size ek gelir olarak yansıtacaktır.

DETAYLAR: Temettü Almanın Şartları

TEMETTÜ ALMAK İÇİN NE KADARLIK ALIM YAPMALIYIM?

Temettü almaya hak kazanmak için minimum olarak 1 (bir) lot satın almanız gerekiyor. Temettünün alım miktarınca bir sınırı yoktur. 1 Lot veya 1 milyon lot. Alım yönünde şirketlerin herhangi bir kısıtlama yapması da mümkün değildir.

Örneğin, bir şirket minimum 100 lot alan yatırımcılara temettü ödemesi yapmak istiyorum tarzında bir karar da alamaz. Bir şirkette hissesi bulunan herkes; o hissesi oranınca temettü ödemesi almaya hak kazanırlar.

DETAYLAR: Temettü İçin Ne Kadar Hisse Almalıyım

TEMETTÜ VERİNCE HİSSE DÜŞER Mİ?

Piyasalarda temettü yatırımcılarının en çok sorun yaşadığı konulardan bir tanesi de temettü gününde hissenin düşüp düşmediğidir.

Dünyanın her yerindeki borsalarda temettü veren şirketlerin hisseleri; temettü ödemesi yapılacak olan gün (hesaplara yatırılacak gün değil) brüt temettü oranı kadar düşer. Bu işlem borsalar tarafından otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Yani piyasada yatırımcılar tarafından hisse senedi satıldığı için düşüş yaşaması söz konusu değil. Borsa ilgili sabah brüt temettü kadar hissenin düşüşü ile açılır. İşlemler ardından normal piyasa koşullarında devam eder.

Örneğin, temettü öncesindeki gün hisse fiyatı 25 TL olan EREGL hissesi brüt olarak 2 TL temettü vermiş olsun. Temettü vereceği gün otomatik olarak sabah 23 TL’den açılır. Sabah açılış sonrasında da işlemler 23 TL fiyatı ile devam eder. Gün içerisinde ilgili hisse yeniden 25 TL’ye veya daha aşağıya düşebilir de yükselebilir de. Süreç açılış ile ilgili olarak otomatik gerçekleştirilir. Borsa müdahalesi yalnızca sabah açılış için geçerlidir.

DETAYLAR: Temettü Dağıtımı Sonrasında Hisse Fiyatı Düşer Mi?

TEMETTÜDEN ÖNCE HİSSE FİYATI DÜŞER Mİ?

temettü yatırımı

Yatırımcılar tarafından sıklıkla merak edilen konulardan biri de temettüden 1 hafta önce, 10 gün önce veya daha önceki bir zaman diliminde hissenin düşüp düşmeyeceğidir. Temel olarak temettü bir şirketin karlılığını gösteren bir olgudur. Aynı zamanda önümüzdeki yıllarda da temettü vermek için çaba ortaya koyacağının bir işaretidir. Dolayısıyla karını artırmak üzere faaliyet gösteren ve yatırımcısına temettü dağıtan bir şirketin uzun vadede potansiyelini yükseltmesi beklenmektedir. Temettüden önceki 1 hafta veya 10 günlük sürede bir hissenin düşüşünü ya da yükselişini öngörmek ise imkan dahilinde değildir.

Bu yönde yapılan son araştırmalardan biri ise Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi’nde yayınlandı. Uzman isimler Şakir Sakarya, Nevzat Çalış ve Mehmet Arif Kayacan tarafından yapılan “TEMETTÜ ÖDEME DUYURULARININ HİSSE SENEDİ FİYATLARINA ETKİSİNİN ÖLÇÜLMESİ” raporuna göre, temettü veren hisseler; ilgili temettü tarihinden önceki 10 günlük süre içerisinde sınırlı bir oran olsa da düşüş yaşayabilmektedir. Ancak ilgili düşüş temettünün dağıtılmasından sonraki 10 gün içerisinde pozitife dönüyor.

TEMETTÜDEN SONRA HİSSE FİYATI YÜKSELİR Mİ?

Temettüden önce hisse fiyatı düşer mi sorusunda olduğu gibi; bu da piyasalar açısından net bir kanaatin oluşmasının mümkün olmadığı bir sorudur. Yine ilgili raporda yer aldığı üzere; 2016 yılında Çimento şirketleri üzerinden yapılan araştırmaya göre; temettü dağıtımdan sonraki 10 günlük sürede pozitif etki gözlemlenmiştir. Elbette bu sadece bir olay araştırmasıdır. Süreç hiçbir suretle aynı işlemeyebilir.

Bir şirketin hisse fiyatlarını belirleyen tek unsur temettü değildir. Tek unsurun temettü olmaması nedeniyle; hisse fiyatlarının hangi zaman diliminde hangi yöne gideceğini belirlemek net olarak mümkün değildir. Bu yöndeki net olduğu ifade edilen bilgilere karşı dikkatli olunuz.

TEMETTÜ GÜNÜ HİSSEYİ SATMAK MANTIKLI MI?

Temettü dağıtılacak olan günden 1 gün önce hisseyi satın almak ve temettü günü satmak mantıklı değildir. Ülkemizde temettü dağıtımı üzerinde stopaj vergisi bulunmaktadır. Dolayısıyla hisse fiyatı brüt olarak düşerken, size net olarak nakit dağıtımı yapılmaktadır. Bu nedenle hisseyi bir gün önce alıp; bir gün sonra düşüş fiyatında satmak zarar etmenize neden olacaktır. Bunun tek nedeni de stopaj vergisidir. İlgili stopaj vergisini ilgili bir başlıkta incelemek mümkün.

TEMETTÜDEN NE KADAR VERGİ KESİLİR?

Temettüde sadece tek bir vergi kalemi vardır. Türkiye’de temettü ödemelerinde yatırımcıdan sadece Stopaj Vergisi kesilmektedir. Temettüdeki bu verginin oranı tüm yatırımcılar için yüzde 15’tir. Dolayısıyla brüt temettü ile net temettü oranında yüzde 15’lik bir fark bulunmasının nedeni budur.

Bir şirket 1 liralık temettü ödemesi kararı aldığı zaman yatırımcıya net olarak 85 kuruş temettü ödemesi gerçekleştirilecektir. Bu işlem de bankanız tarafından otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Hesabınıza net olarak vergisi kesilmiş temettü ödemesi yansıtılmaktadır.

TEMETTÜ NE ZAMAN HESABIMA GEÇER?

temettü hisseleri

Temettü ödemeleri bir şirketin genel kurulu tarafından ilan edilen ve KAP’a bildirilen temettü gününden sonraki 2’nci mesai gününde hesabınıza geçer. Temettü almaya hak kazanan yatırımcılar ilgili tutarı temettü ödemesi yapılan günden 2 gün sonra yatırım hesaplarında otomatik olarak kontrol etmeye hak kazanırlar.

Örneğin, 1 Mayıs’ta temettü veren bir şirketin temettü ödemesi 2 mesai günü sonrasında hesaplara yapılacağı için 3 Mayıs’ta olacaktır. Ancak araya hafta sonu veya çeşitli tatiller girmesi durumunda süreç uzayabilmektedir. Burada takip edilmesi gereken konu 2 mesai günüdür. İşlem otomatik olarak bankanız tarafından gerçekleştirilir. Sizin herhangi bir başvuru yapmanız gerekmiyor.

ŞİRKETLER YILDA KAÇ KERE TEMETTÜ VERİRLER?

Yurt dışında her ay temettü veren şirketler de bulunmaktadır. Ancak ülkemizde şirketler olağandışı sürpriz bir gelir elde etmemeleri durumunda yılda bir keredir. Dolayısıyla temettü gelirini şirketler bazında yılda bir kere alabilirsiniz. Ancak tüm şirketler aynı gün temettü vermez. Dolayısıyla her ay temettü almanızı sağlayacak bir portföy oluşturabilirsiniz. Ancak özellikle bilanço dönemleri olan Ocak – Şubat aylarında temettü veren hisselere ülkemizde rastlamak pek mümkün değildir. Bu tarihler dışındaki 10 ayda temettü veren farklı şirketler bulunuyor.

Ülkemizdeki şirketler genellikle en çok Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayında temettü verirler. En çok temettü verilen ay ise Nisan ayıdır. Doğru bir portföy ile bu birkaç ayda çok ciddi temettü geliri elde etmek mümkündür.

TEMETTÜ GELİRİ İÇİN GELİR VERGİSİ ÖDEMEM GEREKİYOR MU?

Türkiye’de temettüden elde edilen kazanç gelir vergisi açısından değerlendirme konusudur. Ancak bu gelirin sadece yarısı vergiye tabi tutulmaktadır. Ek olarak, temettüden elde ettiğiniz kazancın 53 bin liradan az olması durumunda da gelir vergisi ödemeniz gerekmiyor. Temettüden elde ettiğiniz gelirin sadece yarısı vergiye tabi olduğu için bir yıl içerisinde 106 bin liradan az temettü geliri elde etmeniz durumunda gelir vergisi dilimi içerisine girmez ve vergi ödemezsiniz. Aynı zamanda temettü için ödediğiniz Stopaj Vergisi de ilgili Gelir Vergisi’nden düşürülmektedir.

Gelir Vergisi dilimlerine göz atarak, temettüden elde edeceğiniz gelir için ne kadar vergi ödemeniz gerektiğini hesaplayabilirsiniz.

Temettü geliri için Gelir Vergisi dilimleri:

53.000 TL’nin 24.000 TL’si için 3.600 TL, fazlası için: %20
130 Bin TL’nin 53 Bin TL’si için 9400 TL, fazlası için: %27
650 Bin TL’nin 130 Bin TL’si için 30.190 TL, fazlası için: %35
650 Bin TL’den fazlasının 650 Bin TL’si için 212.190 TL, fazlası için %40

TEMETTÜ TARİHLERİ NASIL BULUNUR?

Temettü tarihlerini belirlemenin en kesin ve resmi yolu Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) araştırma yapmaktır. Maalesef KAP’ın bu konudaki bir listesi yoktur. Bu nedenle satın alacağınız hisse için yayınlanan bildirimleri inceleyerek ilgili şirketin temettü verip vermeyeceğini son genel kurul kararları ile öğrenebilirsiniz. Bunun dışında Temettuler.com adlı platformumuzda yer alan Temettü Tarihleri aracılığıyla hangi şirketin ne zaman temettü vereceğini öğrenebilirsiniz.

İlgili listede bir şirketin temettüyü ne zaman hesaplara aktaracağı ve brüt ile net temettü miktarları da yer almaktadır.

TEMETTÜ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

temettü para kazanma

Temettü hesaplamak için çeşitli araçlara ihtiyacınız yok. Ne kadar temettü alacağınızı belirlemek amacıyla temettü hesaplaması yapmak son derece kolaydır. En basit hesap makinesi ile bile de temettü hesaplamasını birkaç saniye içerisinde yapabilirsiniz.

Temettü hesaplaması için formül Hisse Başına Net Temettü Miktarı x Hisse Senedi Lotu şeklinde gerçekleştirilebilir.

Örneğin, A Şirketi hisse başına net 0.2 TL temettü verme kararı almış olsun. Elinizde 1.000 lot olması durumunda net olarak 200 TL temettü ödemesi almaya hak kazanırsınız.

TEMETTÜ EMEKLİLİĞİ NEDİR?

Temettü emekliliği genel olarak her ay elde ettiğiniz gelirin minimum yüzde 10’unu temettü veren şirketlerden hisse senedi almayı içeriyor. Bu süreç temettüden gelen gelirin de yine hisse alımına aktarılmasını ve hiçbir hissede satım yapılmamasını içeriyor. Dolayısıyla belirli bir portföy büyüklüğüne ulaşıldıktan sonra gelen temettüler ile de emeklilik düzeyinde gelir elde etmeyi içeriyor.

Ülkemizde ortalama temettü verimi yüzde 10 civarında bulunur. Ortalama bir emekli de yıllık 50 bin lira gelir elde etmektedir. Dolayısıyla bu rakamda bir gelir elde etmek için yaklaşık 500 bin lira düzeyinde temettü veren şirketlerde yatırımınızın olması lazım.

Ortalama 5 bin lira maaş alıyorsanız; bu maaşınızın yüzde 10’u 500 liradır. Bu da yıllık 6.000 lira temettü veren şirketlere yatırılmayı içerir. Yüzde 10’luk ek temettü geliri ile de bu tutarın yıl sonunda 6.600 lira olarak yatırıma dönüşeceği hesaplanmalıdır. Ancak ilgili oran her yıl bileşik yatırım olarak değerlendirildiği için; bir sonraki yıl 13.200 lira değil; toplam portföyünüz (6.600+6.000 TL)+%10 olacaktır. Bu da 13.860 TL olmasını sağlayacaktır.

Bileşik yatırımın gücünü kullanarak ve gelen temettü miktarını da hisse alımı için kullanmanız durumunda; genel olarak karışılacağınız portföy büyüklüğü yıllara göre şöyle olacak: (maaşınızın her zaman 5 bin lira olacağı hesaplanmıştır. Maaşınız da yıllık yüzde 10 düzeyinde artarsa, bu durumda 4-5 yıl önce 500 bin liralık yatırım gücüne erişebilirsiniz)

1. yıl 6.600 TL
2. yıl 13.860 TL
3. yıl 21.846 TL
4. yıl 30.630 TL
5. yıl 40.293 TL
6. yıl 50.922 TL
7. yıl 62.614 TL
8. yıl 75.475 TL
9. yıl 89.622 TL
10. yıl 105.814 TL
11. yıl 122.295 TL
12. yıl 141.124 TL
13. yıl 161.836 TL
14. yıl 184.619 TL
15. yıl 209.625 TL
16. yıl 237.186 TL
17. yıl 267.515 TL
18. yıl 300.855 TL
19. yıl 337.540 TL
20. yıl 377.894 TL
21. yıl 422.283 TL
22. yıl 471.106 TL
23. yıl 524.822 TL

Kısaca, 23 yıl sonra yıllık 52.582 lira temettü geliri elde etmeye başlarsınız. Bu da aylık 4 bin liradan fazla bir tutar anlamına gelmektedir. Elbette hisselerin fiyatlarının hep aynı kalması hesaplanmıştır. Hisselerde yaşanacak çok küçük yükselişler bile bu sürenin 10 yıldan daha aşağıya inmesine olanak sağlayacaktır.

Bu sistemde size para kazandıracak en büyük unsur aldığınız hisselerin fiyatının yükselmesidir. Borsa İstanbul’da son 10 yılda yaşanan büyümenin yüzde 350 olduğunu belirtmekte yarar var. Dolayısıyla temettü veren şirketlerde genel olarak bir yükseliş olduğu gözlemlendiği bir ortamda ilgili emeklilik düzeyine çok daha kısa sürede ulaşma şansınız var. Elbette daha önce yaşanan bir fiyat hareketinin bir sonraki gün yaşanmasını beklemek çok doğru bir yaklaşım değildir. Piyasalar tam aksi yönünde de hareket etmeye başlayabilir. Bu da emekliliğe ulaşmak için size gerekli olacak olan süreyi uzatacaktır.

EN ÇOK TEMETTÜ VEREN HİSSELER

Borsa İstanbul’da yer alan şirketler arasında son döneme göre en fazla temettü veren şirketlerin listesini takip etmeniz önerilir. Bu sayede uzun vadeli temettü yatırımcılığı için elinizde önemli bir liste olmuş olacak. Birçok şirket istikrar amacıyla temettü sürecini düzenli olarak sürdürmektedir.

SON 10 YILDA EN FAZLA TEMETTÜ VEREN HİSSELER

Son 10 yıl içerisinde en fazla temettü veren şirketler ve verim oranı:

ISYAT %142.1
AKMGY %78
ISMEN %70.3
EREGL %67.9
PETUN %65.5

SON 5 YILDA EN FAZLA TEMETTÜ VEREN HİSSELER

Son 5 yıl içerisinde en fazla temettü veren şirketler ve verim oranı:

ISYAT %66.1
ISDMR %52.2
CRDFA %47.5
VESBE %41.4
YGGYO %39.7

2021’DE EN FAZLA TEMETTÜ VEREN HİSSELER

2021 yılı içerisinde en fazla temettü veren şirketler ve verim oranı:

VESTL %19.5
EREGL %10.2
DOAS %8.5
TOASO %7.5
YGGYO %6.7

TEMETTÜ YATIRIM FONLARI

Ülkemizde birçok bankanın temettü yatırım fonları bulunmaktadır. Dolayısıyla temettü veren şirketlerden hisse almak yerine fon olarak da temettü veren şirketlere yatırım yapabilirsiniz. Temettü fonlarının en büyük avantajı hisse senedi alımları sırasındaki komisyonlardan kurtulmak ve stoptaj vergisi ödememektir. Aynı zamanda fon size tek bir fiyat verir ve bu sayede tüm portföyünüzü tek rakam üzerinden değerlendirerek uzun vadeli planlamalarınızı bir nebze olsun daha sağlıklı yapabilirsiniz.

Temettü fonlarında AZİMUT adında farklı bir metodoloji vardır. AZİMUT fonlarında temettülerden elde ettiğiniz gelir size yansıtılırken, diğer standart temettü fonlarında; temettüden elde ettiğiniz gelir fon portföyünüze eklenir. Kısaca, temettü fonu alacak olanların bileşik yatırım amacıyla AZİMUT olmayan fonları tercih etmesi önerilmektedir.

Son dönemde en çok kazandıran temettü fonlarının TEFAŞ kodları:

  1. ALC
  2. DPT
  3. GSP

Temettü ile ilgili sorularınızı uzman ekibimize aşağıdan yöneltebilirsiniz.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir